Stravovanie
Stravovanie v DSS je zabezpečené prípravou stravy v súlade so zásadami zdravej výživy, s prihliadnutím na vek a zdravotný stav klientov, podľa stravných jednotiek a požiadaviek prijímateľov.
Domov poskytuje celodenné stravovanie.
![]() |
za celodenný odber stravy sa považujú: raňajky, obed, večera a dve vedľajšie jedlá, pri diabetickej diéte sú to tri vedľajšie jedlá |
![]() |
v rámci stravovania v zariadení má prijímateľ povinnosť odobrať aspoň dve jedlá denne |
![]() |
pri nástupe prijímateľa do zariadenia je potrebné prijímateľa prihlásiť na odber stravy 1 deň vopred alebo ráno najneskôr do 7,30 hod. |
![]() |
odber počtu jedál je predmetom písomnej dohody medzi poskytovateľom (DSS) a odberateľom (prijímateľom, resp. jeho zákonným zástupcom) |
Stravné jednotky
denná forma pobytu | týždenná forma pobytu | |
od 3 do 6 rokov | 1,99 | 2,85 |
od 6 do 10 rokov | 2,07 | 2,96 |
od 10 do 15 rokov | 2,18 | 3,12 |
nad 15 rokov | 2,32 | 3,32 |
Odhlásenie zo stravovania (odberu jedál):
|
je možné pri prerušení poskytovania starostlivosti z dôvodu:
|
![]() |
pri pobyte mimo domova organizovanom DSS, sa prijímateľ odhlási zo stravovania v DSS. DSS je povinné zabezpečiť stravovanie v inom stravovacom zariadení v cene zmluvnej stravnej jednotky, ktorú si klient hradí v zmysle bodu 5. Vyššiu stravnú jednotku je možné uhradiť len s písomným súhlasom prijímateľov, resp. ich zákonných zástupcov. |
![]() |
je možné najneskôr 1 deň vopred alebo ráno do 7.30 hod. |
![]() |
v prípade neodhlásenia zo stravy, DSS účtuje stravu ako keby bola odobratá. |
Režim stravovania:
![]() |
strava sa klientom podáva 5x denne, diabetikom 6x denne v čase: |
|||||||||||||||||||||
![]() |
v odôvodnených prípadoch (lekárske vyšetrenie,..) môže byť strava podaná aj mimo stanoveného režimu stravovania
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
strava sa podáva v jedálni | |||||||||||||||||||||
![]() |
odnášanie teplej stravy na izby je zakázané | |||||||||||||||||||||
![]() |
imobilným prijímateľom a prijímateľom, ktorí sa pre chorobu dočasne nemôžu stravovať v jedálni, prináša stravu k lôžku personál (ošetrovateľ), ktorý je zodpovedný za konzumáciu stravy | |||||||||||||||||||||
![]() |
prijímatelia sa môžu podieľať v rámci pracovno-výchovnej činnosti pri príprave na stolovaní a odkladaní použitého riadu po stolovaní |
Ďalšie stravovacie služby poskytované službukonajúcim personálom:
![]() |
varenie a podávanie kávy, čaju, iných nápojov |
![]() |
zabezpečenie drobných želaní (ovocie, sladkosti, nápoje,...), ktoré si prijímateľ uhrádza z vlastných finančných zdrojov. |
Výška úhrady za stravovanie je stanovená interným predpisom, v súlade s VZN BSK. Pri jej tvorbe sa vychádza z ceny potravín (viď. úhrady)